Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

islam’da kurban

  • 1

KURBAN
Bize ihsan ettiği sayısız nimetlere karşı Yüce Rabbimize şükran borcumuzu ödeyebilmemiz için yaptığımız ibadetlerden biri de kurbandır.
Kurban belirli hayvanları Kurban Bayramı günlerinde Allah rızası için keserek veya vekâlet yoluyla kestirerek yerine getirilen bir ibadettir. Kurban kelime olarak “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelir. Arapçada bu şekilde kesilen hayvana uhdiyye denir.
Kurban kesen mü’minler “O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.”(1) emrini yerine getirmiş. Allah’a teslimiyetini göstermiş kulluk bilincini tazelemiş. Peygamberimizin sünnetine uymuş olur. Çünkü Peygamberimiz (SAV) “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse o kimse bizim mescidimize yaklaşmasın.”(2) buyurarak kurban ibadetinin önemini belirtmiştir. Kurban ibadeti; Allah’ın emrine boyun eğdiğimizin, malımızı Allah rızası için feda edebileceğimizin açık ifadesi olup Allah sevgisini bütün sevgilerin üstünde tuttuğumuzun hak yolunda fedakârlığımızın bir göstergesidir.
Kurban ibadetinde asıl olan kişinin niyeti ve samimiyetidir. Bu hususu Yüce Rabbimiz; “Kurbanları ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvanız ve samimiyetinizdir.” (3) Kurban Allah sevgisini kazandıran benlik duygusunu önleyen ve müslümanı kulluk bilincini ulaştıran ve bayramda yapılabilecek en sevimli ve en değerli ibadettir. Nitekim Peygamberimiz (SAV) “Âdemoğlu kurban bayramında Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz.”(4)

Kurban toplumda kardeşlik yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutan, cimrilikten ve dünyevi hırslardan kurtaran bir ibadettir. Kurban, zengin ve fakirlerin birbirleriyle kaynaşmalarına, bayram boyunca fakir ve yetimlerin sevinmelerine vesile olur.
Kurbanlarımızı usulüne uygun keserek veya kestirerek kurban ibadetini yerine getirelim. Arefe günü sabah namazından başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, her farz namazın peşinden teşrik tekbirlerini getirmeyi unutmayalım.
Bu duygularla halkımızın Kurbanlarının kabulünü diler, bayramınızı tebrik eder, Milletimizin birlik, beraberlik ve kardeşliğine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

———–
1)Kevser,2
2)İbn Mace,Edahi,2
3)Hac,37
4)Tirmizi,Edahi,1

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.