Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

Fitre ve Zekât nedir?

  • 1

FİTRE VE ZEKAT

fitre ve zekat arasındaki fark

Zekat; İslam’ın beş şartından olup, mali ibadetler kapsamında yer alır.
Malın belirli bir bölümünü müslüman olan fakirlere vermek anlamına gelir.
Zekat; verme zamanı gelince vakti geçirilmeden hak sahiplerine verilmelidir. Özürsüz olarak zekat vermeyi geciktirmek dinimizce günah sayılmıştır.
Zekatın ödenmesi, kişinin isteğine bırakılmış bir yardım değil, fakirin hakkı ve zenginin mutlaka yerine getirmesi gerekli olan bir vazifedir. Zekat mal ile yapılan bir ibadet olup Kur’an-ı Kerim zekat konusunda bize şöyle buyurur.
‘‘Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.’’(1)
Zekat’ın İslam’ın beş şartı arasında yer alması ve Kur’an’da otuz yedi yerde namazla birlikte zikredilmesi, onun dinimizde oldukça önemli bir ibadet olduğunu göstermektedir.

Zekat; zengin ile fakir arasında servet farkından doğabilecek dengesizlikleri gidererek toplumda huzurun oluşmasını sağlar.
Zekat kelimesi; temizlenmek anlamına gelmektedir. Zenginin malını fakirin hakkından temizlediği gibi, kalbini de cimrilik hastalığından temizler ve günahlardan arınmasına vesile olur.
Cenabı Hak Kur’an-ı Kerim’de:
‘‘ Ey Muhammed onların mallarından; onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka (zekat) al ve onlara dua et.’’(2) buyurarak bu gerçeği dile getirmiştir.
Zekat; malı bereketlendirir. Büyüyüp çoğalmasını sağlar. Zekat vermek suretiyle fakirler yardım edenlerin malları Allah tarafından mutlaka arttırılır. Kur’an-ı Kerim bunu bize şu ayetiyle müjdelemiştir.
‘‘Siz Allah için ne verirseniz Allah yerine size daha iyisini verir.’’(3)

Bizi yaratan ve yaşatan Allah bize nasıl pek çok nimetler vermişse bizde bunların bir bölümünü yoksul ve muhtaçlara vererek onların sıkıntılarını gidermeliyiz.
Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şerifinde ‘‘Yanı başında komşusu açken kendisi tok yaşayan mü’min olgun bir mü’min değildir.’’ (4)demek suretiyle bir toplum içindeki zenginlerin, fakirlerin durumuyla ilgilenmeleri gerektiğini bize hatırlatıyor.

İslam’a göre insanın sahip olduğu servetin gerçek sahibi Allah’ tır. Onun emanet olarak verdiği bu servetten başkalarına vermek gerekir. Kur’an-ı Kerim de Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde olan muttaki mü’minlerin özellikleri sayılırken
bunlar arasında özellikle infakta zikredilmiştir.
İnfakın bir çeşidi de fıtır sadakasıdır. Fitre bir bakıma ramazan bayramı münasebetiyle verilen bir sadakadır. Yaratılış sadakası demektir. Halk arasında baş sadakası olarak ifade edilir. Şükür olarak verilir.
Fıtır sadakası; kişinin temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı bir mala sahip olan Müslümanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için vermekle yükümlü oldukları bir sadakadır.
Ayeti kerime’nin meali ile sonlandıralım.
‘‘Sadakalar (zekatlar) Allahtan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekat toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla köleler,borçlular,Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir.Allah hakkıyla bilendir,hüküm ve hikmet sahibidir.’’(5)

1-Zariyat suresi 19.ayet
2-Tevbe suresi 103.ayet
3-Sebe suresi 39.ayet
4-Et-tergib vet-terhib c.3 s.358
5-Tevbe suresi 60.ayet

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.