Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

islamda zekat nedir?

  • 1

İSLAMDA ZEKÂT

İslam’ın beş temel şartından biri zekattır. Sözlükte artma, çoğalma, temizlik ve bereket gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak ise malın belirli bir bölümünü Müslüman olan fakir ve yoksullara vermek demektir.

İslam dini toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem vermiş, toplum içinde birlik ve beraberlin sağlanması ve güven ortamının oluşması için bir takım esaslar koymuştur. İşte bu esaslardan en önemlilerinden birisi de zekat ibadetidir. Dinimiz zekatı farz kılarak, yapılıp yapılmaması kişinin isteğine bırakılmayıp her yıl düzenli bir şekilde fakirlere verilmesini emretmiş, zekatın fakirin hakkı ve zenginin yerine getirmesi gereken mecburi bir görev sayılmıştır. Bu konuda Cenab-ı Hak “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.”[1] buyurarak zenginin kazandığı malda fakir ve yoksulun hakkı olduğunu ifade etmiştir.

Zekat, insanı Allah katında övgüye layık kılar, malının artmasına, çoğalmasına vesile olur. Zekat zenginin malını temizler ve bereketlendirir. Zekat, insanı İslam ahlakı ile bütünleştirir. Zekat, insanı aşırı mal edinme hırsından alıkoyar. Zekat, fakir ve yoksulların ihtiyaçları karşılandığı için, kıskançlık ve hasetlik duygularını ortadan kaldırır. Ve böylece toplumda sosyal rahatsızlığı tedavi eder. Zekatla herkesin birbirine sevgi ve saygıyla davrandığı, karşılıklı olarak güven duyduğu ve sosyal güvenlik sisteminin en güzel bir şekilde uygulandığı bir toplum meydana gelmiş olur.

Bizleri yaratan ve sayısız nimetler veren yüce Allah, bize nasıl zenginlik nimetini vermişse, bizler de elimizdeki malın bir bölümünü fakir ve yoksullara vererek zengin ve fakir arasında bir köprü oluşturarak, aralarında meydana gelecek olumsuz farkları ortadan kaldırmalıyız.

Bir toplumda geçimini temin edemeyip çaresizlik içinde kıvranan boynu bükük fakir insanlar varken, servet içinde yaşayan varlıklı insanların bunlarla ilgilenmemesi asla düşü-nülemez. Yaşadığı toplumun dertleriyle ilgilenmeyenler hakkında peygamber (sav) efendimiz şöyle buyuruyor : “Yanı başında komşusu aç iken tok yatan Mü’min olgun bir Mü’min değildir.”[2].

Değerli Mü’minler!

Kısaca İfade Etmek Gerekirse

Zekat ibadeti İslam’ın temel şartlarından biridir. Kur’an ve sünnette bu ibadete özel bir önem verilmiş ve namazla birlikte Kur’an-ı kerimde sıklıkla zikredilmiştir. Zekat ahlaki ve sosyal yönü de ön plana çıkan bir ibadettir. Toplumun bireyleri arasında ekonomik farklılıkların uçuruma dönüşmesini engelleyen bir ibadettir. Peygamber (sav) bir Hadis-i Şerif’i ile bitiriyorum. “İman ile cimrilik kulun kalbinde birleşmez.”[3]

[1] Zariyat sûresi 19
[2] Taberani C.3 S.388
[3] Nesai, Cihad, 8. VI.14

BENZER KONULAR:

Bir cevap yazın

Bir cevap yazın

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.