Mumsema En son Sorular

Mumsema
  • 1
Pundit

Diş macunu kullanmak orucu bozar mı?

  • 1

Diş macunu kullanmak oruca zarar verir mi? Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

Oruçlu olanın diş macunu kullanması mekruhtur. Fakat diş fırçalanır- ken mideye su veya macundan bir şey gitmeyecek olursa oruç sahihtir. Ancak bu işlem, dikkat gerektiren ve orucu bozma tehlikesi taşıyan bir durum olduğundan mekruh görülmüştür. Zira macunun hem kokusunun hem de tadının kuvvetli bir etkisi vardır. Farkında olunmadan macunun yutulma tehlikesi vardır. Bu nedenle sedd-i zerâi kuralı gereği, orucu teh- likeyle karşı karşıya getirmemek adına, diş macunu ile diş fırçalamayı ya imsak vaktinden önce yapmak, ya da iftardan sonraya bırakmak en gü- zelidir. Mutlaka fırçalanması gerekiyorsa o zaman macun kullanmamak uygun olur.

Oruçlunun gündüz vakti, zevaldan önce veya sonra, misvak kullanması ise caizdir. Zira misvak kullanmak müekked bir sünnettir. Fakat misvakın kuru olmasına dikkat edilmelidir. Kullanılırken ağzın içinde ıslanması oruca zarar vermez. Fakat dişlerini misvak ile temizlerken ağızda biriken tükürük yutulmamalı, dışarıya atılmalıdır. Geri kalanın yutulması halinde ise mazmazadan kalan su misali oruca zarar vermez.

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

لَوْلا أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي أَوْ عَلَى النَّاسِ لَأَمَرْتُهُمْ بِالسَّوَاكِ مَعَ كُلِّ صَلَاةِ

“Eğer ümmetime (ya da insanlara) zorluk çıkaracak olmasaydım her namazda misvak kullanmalarını emrederdim. ”

لَوْلَا أَنْ أَشُقَّ عَلَى أُمَّتِي لَأَمَرْتُهُمْ بِالسَّوَاكِ عِنْدَ كُلِّ وُضُوءٍ

“Eğer ümmetime zorluk çıkaracak olmasaydım her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim. “194

مِنْ خَيْرِ خِصَالِ الصَّائِمِ السَّوَاكُ».

“Oruçlunun hayırlı hasletlerinden birisi, misvak kullanmasıdır. ” Bir rivayette Ahmed b. Hanbel, Şâfiî ve diğer bazı âlimler öğleden yahut ikindiden sonra, İmam Malik ise ıslak şekilde misvak kullanmanın oruçlu için mekruh olduğunu söylemişlerdir.

BENZER KONULAR:

Leave an answer

Leave an answer

Captcha Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.